خواندن ذهن با کمک امواج اولتراسوند، تکنیکی کم تهاجمی جهت رمز گشایی از فعالیت­های مغز

مقدمه :

هنگامیکه در حال مطالعه این مقاله هستید در مغز شما چه اتفاقاتی رخ می­دهد؟ به عبارتی دیگر، کدام نواحی از مغز شما فعال است، کدام نورون­ها با کدامین نورون­های دیگر در تعامل هستند و چه سیگنال­هایی به عضلات شما میفرستند؟. رابط­های مغز و ماشین (BMI)، دستگاه­هایی قدرتمند جهت بازگرداندن عملکرد افراد کم توان و فلج می­باشند. امروزه با بهره­گیری از پیشرفت­های قابل توجه در فناوری ثبت عصبی، قدرت محاسباتی و درک سیگنال­های عصبی و ترکیب این پیشرفت­ها در طراحی رابط­های مغز و ماشین، باعث گردیده است تا افراد معلول با درجه­های شدید معلولیت، قادر باشند تا دستگاه­هایی مانند رایانه­ها و یا اندام­های روباتیک را کنترل نمایند.با این حال، رابط-های مغز و ماشین رایج به تکنیک­های ثبت تهاجمی نیاز دارند و بنابر این فقط برای جمعیت­های خاص در دسترس می­باشند. در این مقاله، یک رویکرد تصویر برداری عصبی با حداقل میزان تهاجمی بودن و مبتنی بر تصویر برداری اولتراسوند عملکردی (fUS) ، می­تواند برای شناسایی و رمز­گشایی سیگنال­های عصبی که جهت ایجاد حرکت تولید می­شوند، در رابط­های مغز و ماشین موجود به کار گرفته شود. در این پژوهش از گروه پستانداران غیر انسان، شامل گروه میمون­ها، جهت آموزش استفاده گردیده است تا این حیوانات حرکات هدایت شده با حافظه را انجام دهند، در حالیکه از تصویر برداری fUS برای ثبت تغییرات در حجم خون مغز، از ناحیه Posterior Parietal Cortex استفاده شده است. با استفاده از سیگنال­های همودینامیک به دست آمده در طول برنامه ریزی حرکت، حرکات نشاندار چپ و راست را طبقه بندی نموده­اند و امکان ایجاد رابط مغز و ماشین اولتراسونیک را فراهم نموده­اند.

این نتایج نشان می­دهند که رابط عصبی مبتنی بر fUS از رزولوشن، حساسیت و میدان دید اولتراسوند بالایی برخوردار است و دیگر نیاز به باز نمودن و شکست استخوان جمجه از جمله Dura و یا نفوذ به صورت فیزیکی به بافت مغز نمی­باشد.

 

بخش اصلی:

نگاشت فعالیت عصبی به رفتارهای متناظر، هدف اصلی دانشمندان علوم اعصاب است که رابط­های مغز و ماشین (BMI) را توسعه می­دهند. رابط­های مغز  ماشین، دستگاه­هایی هستند که فعالیت مغز را می­خوانند و تفسیر می­کنند و دستورالعمل­ها را به رایانه و یا ماشین منتقل می­کنند. اگرچه ممکن است این امر به یک داستان علمی - تخیلی شبیه باشد اما امروزه، رابط­های مغز و ماشین موجود می­توانند یک فرد فلج را به یک بازوی رباتیک متصل نمایند. این دستگاه­ها فعالیت عصبی و اهداف فرد را تفسیر می­کنند و بازوی رباتیک را به همین ترتیب حرکت می­دهند.

اصلی­ترین محدودیت برای توسعه­ی BMI این است که دستگاه­های مذکور برای خواندن فعالیت­های عصبی به اعمال جراحی تهاجمی مغز احتیاج دارند. اما اخیرا در سال 2021 نوع جدیدی از BMI با حداقل میزان تهاجمی بودن برای خواندن فعالیت مغز، در اهداف مرتبط با برنامه ریزی حرکت، ایجاد شده اند.

در این روش با استفاده از فناوری اولتراسوند عملکردی (fUS)، میتوان با دقت 100 میکرومتر (اندازه یک نورون تقریبا ده میکرومتر است) فعالیت مغز را از مناطق دقیق اعماق مغز ترسیم نمود. فناوری جدید fUS گامی مهم در ایجاد رابط­های مغز و ماشین (BMI) کم تهاجمی و در عین حال بسیار قدرتمند است. Summer Norman [1] ، محقق فوق دکتری در آزمایشگاه اندرسن و مسئول این مطالعه جدید می­گوید: (( انواع مختلف BMI های تهاجمی می­توانند حرکت را به افرادی که توانایی حرکت خود را به دلیل آسیب­های ناشی از حوادث و یا بیماری­های عصبی، از دست داده­اند، بازگرداند. )). متاسفانه تنها تعداد محدودی که دارای شدیدترین انواع ناتوانی­ها می­باشند، واجد شرایط می­باشند و مایل به کاشت الکترود در مغز خود می­باشند. روش اولتراسوند عملکردی یک روش جدید فوق­العاده هیجان انگیز برای ثبت فعالیت دقیق مغز، بدون آسیب رساندن به بافت مغز است.

از ویژگی­های مهم  این فعالیت پژوهشی این است که این تیم از دانشمندان توانسته­اند محدودیت­های تصویر برداری عصبی اولتراسوند (UltraSound Nueroimaging) را پشت سر بگذارند و از اینکه در این روش می­توانند حرکت (movement) را پیش­بینی کنند، باعث شگفتی شده­اند. هیجان­انگیز تر این است که fUS یک تکنیک جدید با پتانسیل بسیار زیاد است و به عنوان نخستین قدم در ارائه­ی BMI با عملکرد بالا و اثر تهاجمی کمتر برای جامعه افراد بیشتر، قابل ارائه می­باشد.

به طور کلی، همه­ی ابزارهای اندازه­گیری فعالیت مغز، دارای ایرادات و اشکالاتی هستند. الکترودهای کاشته شده (الکتروفیزیولوژی) می­توانند به طور بسیار دقیق فعالیت را در سطح تک نورون­ها اندازه­گیری نمایند، اما باید به این نکته توجه داشت که نیاز به کاشت این الکترودها در مغز انسان، می­باشد. تکنیک­های غیر تهاجمی مانند تصویر برداری تشدید مغناطیسی عملکردی (fMRI) می­توانند از تمام مغز تصویر برداری نمایند اما به ماشین­آلات حجیم و گران قیمت نیاز دارند. الکتروانسفالوگرافی (EEG) نیازی به اعمال جراحی ندارند، اما فقط می­تواند فعالیت را در رزولوشن فضایی پایین (Low Spatial Resolution) ، اندازه­گیری نمایند. اولتراسوند با انتشار پالس­هایی با فرکانس بالا و اندازه­گیری چگونگی انعکاس ارتعاشات صوتی در سراسر یک ماده، مانند بافت­های مختلف بدن انسان، فعالیت می­نماید. صوت با سرعت­های متفاوتی از این بافت­ها عبور می­کند و در مرزهای بین آن­ها منعکس می­شود. در این تکنیک معمولا برای عکسبرداری از جنین در رحم مادر و سایر تصویربرداری­های تشخیصی استفاده می­گردد. اولتراسوند همچنین می­تواند حرکت داخلی اندام­ها را نیز آشکار نماید و به صورت حس شنوایی، این حرکات را به پزشک انتقال دهد. برای مثال، گلبول­های قرمز خون با نزدیک شدن به منبع امواج اولتراسوند، باعث افزایش گام صدا می­شوند و با دور شدن آن­ها این صدا کاهش می­یابد. اندازه­گیری این پدیده به محققان این امکان را می­دهد که تغییرات کوچک در جریان خون مغز را تا مقیاس 100 میکرومتر (در مقیاس عرض موی یک انسان) ثبت نمایند.هنگامی­ که بخشی از مغز فعال­تر می­شود، جریان خون به آن ناحیه افزایش می­یابد.

 سوال کلیدی در این پژوهش این است که اگر تکنیکی مانند اولتراسوند عملکردی (fUS) داشته باشیم که تصاویری با وضوح بالا در فضا و در طول زمان از دینامیک جریان خون مغز به ما دهد، آیا اطلاعات کافی از این روش تصویربرداری برای رمزگشایی اطلاعات مفید در مورد رفتار (Behavior) به دست خواهد آمد یا خیر؟.

جواب این پرسش مثبت است. این تکنیک تصاویر دقیقی از دینامیک سیگنال­های عصبی در ناحیه مورد نظر ما تولید می­کند که با سایر تکنیک­های غیر تهاجمی مانند روش fMRI  قابل مشاهده نبوده است. این فناوری با آزمایش بر روی گونه پستانداران از خانواده میمون­ها توسعه یافت، که به این حیوانات آموزش داده شد تا کارهای ساده­ای را انجام دهند که شامل حرکت دادن چشم یا بازوها در جهت­های خاص در هنگام ارائه­­ی نشانه ها و علامت­های ویژه و مخصوص بوده است. هنگامیکه این حیوانات وظایف محوله را به صورت کامل انجام دادند، به کمک فناوری اولتراسوند عملکردی، فعالیت مغز را در منطقه Posterior Parietal Cortex (ناحیه­ای از مغز که در برنامه­ریزی حرکت نقش دارد.) اندازه ­گیری می­نمایند.

تصویر 1. نمایش تصاویر آناتومیکال کرانیوتومی در محور­های آگزیال و کرونال. چمبر­های 24*24 میلی­متری در سطح نرمال مغز در بالای جمجه کرانیوتومی شده قرار گرفته­اند. نقشه­های سه بعدی عروق برای دو گونه میمون آموزش دیده مشاهده می­گردد.[1].

 

محققین در آزمایشگاه تحقیقاتی Anderson به مدت چندین دهه مناطق Posterior Parietal Cortex را مورد مطالعه و پژوهش قرار داده­اند و قبلا با استفاده از الکتروفیزیولوژی، نقشه ­هایی از فعالیت مغز در منطقه مورد مطالعه، ایجاد نموده­اند. جهت ارزیابی صحت اولتراسوند عملکردی، محققان فعالیت تصویربرداری مغز به کمک روش fUS را با داده­های الکتروفیزیولوژی دقیقی که قبلا به دست آمده مقایسه نمودند.

هدف بعدی تیم تحقیقاتی، بررسی این امر بود که آیا می­توان از تغییرات ایجاد شده ناشی از فعالیت (Activity)، در تصاویر اولتراسوند عملکردی، جهت رمزگشایی تفکرات و ذهن دسته­ی حیوانات مورد مطالعه، حتی قبل از اینکه این تفکرات باعث ایجاد شروع حرکت شود، استفاده کرد یا خیر؟.

 بدین جهت داده­های تصویر برداری اولتراسوند و Task های مربوطه، توسط یک الگوریتم یادگیری ماشین پردازش شدند، بدین جهت که متوجه شوند که الگوهای فعالیت مغز با کدام Task مرتبط است. هنگامیکه الگوریتم آموزش داده شد، این الگوریتم بر روی داده­های اولتراسوند زمان حقیقی (Real - Time) جمع­آوری شده از گروه حیوانات مورد مطالعه، اجرا گردید. این الگوریتم در عرض چند ثانیه پیش­بینی می­کرد که گروه حیوانات مورد مطالعه قرار است چه رفتاری انجام دهند. به عنوان مثال نمونه­ای از این رفتارها عبارتند از: حرکت چشم، جهت حرکت به سمت راست یا چپ و زمان دقیق قصد انجام حرکت در این گروه حیوانات.

از دیگر محققین این گروه،دکتر Maresca می­باشد که متخصص تصویربرداری اولتراسوند می­باشد، ایشان در ارتباط با این پژوهش بیان میدارد: (( نخستین نقطه عطف در این پژوهش، نشان دادن این بود که اولتراسوند می­تواند سیگنال­های مغز مربوط به تفکر برنامه­ریزی یک حرکت فیزیکی را ثبت نماید. تصویربرداری الوتراسوند عملکردی قادر است این سیگنال­ها را با حساسیت 10 برابر بیشتر و رزولوشن بهتر تسبت به fMRI ثبت نماید.)).

 رابط­های مغز و ماشین با رزولوشن بالا که در زمان حال رایج می­باشند، از آرایه­های الکترودی استفاده می­نمایند که نیاز به اعمال جراحی مغز دارند. در این اعمال جراحی نیاز به باز نمودن سخت شامه (Dura Mater) و کاشت الکترود­ها به صورت مستقیم در مغز می­باشد. [Dura ، غشای فیبری قوی بین جمجه و مغز می­باشد]. این امر درحالی است که سیگنال­های اولتراسوند می­توانند از Dura و بافت مغز به صورت غیر تهاجمی عبور نمایند. در این روش تنها نیاز است تا یک پنجره کوچک و با قابلیت عبور اولتراسوند (Ultrasound Transparent Window) در جمجه کاشته شود. این جراحی به طور قابل توجهی نسبت به کاشت الکترود، کم تهاجمی تر است.

اگرچه این تحقیق و پژوهش بر روی گروه پستانداران غیر انسان، انجام شده است اما دکتر Charles Liu ، جراح مغز و اعصاب در USC ، در حال بررسی نحوه انجام و اعمال این تکنولوژی بر روی داوطلبان انسانی است که به دلیل آسیب­های مغزی تروماتیک ، بخشی از جمجه­ آن­ها برداشته شده است. از آنجائیکه امواج اولتراسوند می­توانند بدون تاثیر از ((پنجره­های صوتی)) عبور کنند، می­توان بررسی نمود که چگونه اولتراسوند عملکردی می­تواند فعالیت مغز را در این افراد اندازه­گیری و رمز گشایی نماید.

 

تصویر 2. فلوچارت مراحل رمزگشایی تصور حرکت در مغز حیوان مورد مطالعه[1].

منابع :

[1]. Norman, Sumner L., et al. "Single-trial decoding of movement intentions using functional ultrasound neuroimaging." Neuron 109.9 (2021): 1554-1566.

[2]. https://authors.library.caltech.edu/.

[3]. Di Ianni, Tommaso, and Raag D. Airan. "Deep-fUS: functional ultrasound imaging of the brain using deep learning and sparse data." bioRxiv (2021): 2020-09.

 

 

تهیه و تنظیم: مهندس محمدحسین مسعودی

Template settings